Vandring är för de allra flesta svenskar fortfarande synonymt med att vandra mellan stugor i fjällen. Men det verkar som att fokus på senare tid förskjutits något, eller kanske snarare vidgats så att även våra fina låglandsleder får del av uppmärksamheten.

Sedan starten med Stockholms friluftsliv (2005) har vi och våra författare lagt ner stor möda på att leta upp vandringsturer i de tätbefolkade delarna av landet. I våra regionala guider för Skåne, Uppsala, Göteborg och Stockholm hittar du massor av lättillgängliga vandringar som du som bor i storstaden når över dagen.

Det känns verkligen kul att kunna presentera en bok som rymmer hela Sörmlandsleden, den låglandsled som många framhåller som landets bästa. Gunnar Andersson har skrivit den välfyllda Vandra Sörmlandsleden (2011) i samarbete med Föreningen Sörmlandsleden.

Vi är också stolta över vår mini-serie i konceptet weekendvandra som vi introducerade med Gunnar Anderssons Weekendvandra kring Stockholm (2009). Det handlar om att vandra med lätt packning, äta lagad mat och bo bekvämt på allt från mysiga vandrarhem till tjusiga herrgårdar. Pelle Estborn serverade en annan variant av detta friluftsliv för livsnjutare med Weekendvandra i Skåne (2010).

Med Johan Ranbrandts Fjällvandra i Jämtland och Härjedalen (2009) inledde vi vår utgivning av guideböcker om vandring i våra populäraste fjällområden. Till sommaren 2011 kommer Fredrik Neregård med en bok om norra delen av Kungsleden: Fjällvandra längs Kungsleden (2011).