Fredrik_Portrait_crop

Vilka är Calazo Förlag?

Verksamheten smög igång som ett ganska ambitiöst hobbyprojekt att kartlägga landets bästa toppturer. Lite tur med vädret och en hel del jävlar anamma resulterade i att landets första bok om skidbestigningar – Svenska Toppturer – gavs ut hösten 2004. Under 2005 kom av bara farten guideboken Stockholms Friluftsliv. Boken blev en försäljningsframgång som gav blodad tand och idén om ett bokförlag slog rot.

Kärnan i Calazo Förlag består av Fredrik Hjelmstedt (översta bilden, under en vilopaus i cyklandet vid Lunsenområdet utanför Uppsala) och Jonas Sundvall (nedre bilden, på toppen av Pic de Sallfort i Pyreneerna).

Från början gjorde vi allt själva: vandrade, cyklade, paddlade, kröp i grottor, fotograferade, skrev, ritade kartor och gjorde formgivningen. Numera jobbar vi mer som ett traditionellt förlag och tar in hjälp från de proffs vi behöver. Vi arbetar tillsammans med ett ständigt växande antal författare och fotografer och ett par olika formgivare. Idag är vi ensamma i landet att ha som affärsidé att sälja böcker och kartor i friluftsbutiker.

Jonas_portrait_crop

Vad är Calazo Förlag?

Vi ger huvudsakligen ut guideböcker och instruktionsböcker om olika typer friluftsaktiviteter och naturområden i Sverige. Calazos hjärta bultar för att få visa upp och sprida information om alla paradis som ligger och väntar på besökare ute i landet.

Sedan 2010 ger vi också ut fjällkartor och terrängkartor på det fantastiska materialet Tyvek®. Tyvek är helt okänsligt för vatten och otroligt slitstarkt och motståndskraftigt mot alla typer av slitage - till skillnad från de olika varianter av inplastningar och lamineringar, som Pretex till exempel, som påstår det samma. Det är stor skillnad. (Här är en rolig film där några amerikanska ungar misshandlar en papperskarta och en tyvekkarta)

Vi trycker på båda sidorna och har verkligen vänt och vridit på utsnitten för att skapa bästa möjliga karta för dig som till exempel ska vandra eller skida längs lederna i fjällen. I vissa fall rymmer våra utsnitt ett område som motsvarar två – i något fall tre – av Lantmäteriets fjällkartor.

Priset på Tyvek-kartor har varit en stötesten för oss. En karta ska inte vara dyr, du ska inte behöva tveka att skaffa dig en riktigt bra karta innan du ger dig ut. Vi har slagit knut på oss själva för att kunna hålla ett pris långt under våra konkurrenters. Vi vill inte att våra kartor ska vara exklusiva produkter, tvärtom. Ett specialblad över den populära sträckan av Kungsleden mellan Abisko och Nikkaluokta har vi till och med lyckats pressa ner i pris under vad en vanlig papperskarta brukar kosta i butik!

Från vissa håll hör man ibland ett bakvänt resonemang om att det är av säkerhetsskäl är bra att en karta går sönder, för att du då tvingas köpa en ny uppdaterad karta till nästa tur. Vi har även fått höra att vi inte tänker affärsmässigt som bara kommer kunna sälja en karta till varje kund – eftersom kartan håller för evigt!

Vi känner oss lugna med att det som är bra för dig är bra för oss. Hur säkert är det förresten med en fjällkarta som går sönder när du använder den?! Och är du inte kapabel att själv avgöra när du borde köpa en ny karta?

Man ska också vara medveten om att Lantmäteriet uppdaterar den grundläggande kartdatan i bland så sällan som vart femte år, och då är det ofta minimala förändringar som rör friluftslivet. Vi utför däremot själva korrigeringar av vandringsleder med mera som vi konstaterat varit felaktiga i Lantmäteriets databas och andra kartor sedan lång tid tillbaka. (Hör gärna av dig om du vet att något i en karta inte stämmer med verkligheten så kan vi justera till nästa tryckning)

Vi accepterar inte att en fjällkarta går sönder redan någon dag in på fjällvandringen. Vi gillar inte heller att behöva köpa två, eller i värsta fall tre kartor för att vandra en sväng på Sörmlandsleden. Och vi vägrar att betala 300 kronor för att få en karta som tål vatten.

Vem skriver våra böcker?

Idén till en bok kommer från två håll. Antingen finns boken med på vår topphemliga (och långa) lista av titlar vi vill ge ut, eller så kommer en författare till oss med en idé. Oavsett vilket mejslar vi alltid tillsammans fram den bästa möjliga boken. Som förläggare är vi ohjälpligt klåfingriga, med övertygelsen att det krävs mer än en persons omdöme för att göra något riktigt bra. De allra flesta som skriver för oss är inte professionella skribenter utan i första hand hängivna friluftsmänniskor. Många gör sin debut med en bok hos oss.

Var kan du köpa våra böcker?

Vi ser guideböcker och kartor som en självklar del av utbudet i en bra friluftsbutik. Våra produkter trivs bäst i sällskap med kompetent och intresserad personal. Gå in och kolla under Återförsäljare för en lista över de butiker som har hela eller stora delar av vårt sortiment. Du kan även köpa böcker och kartor direkt här på vår hemsida.

Pressen om Calazo Förlag:

Länk till artikel i tidningen Sportfack

Länk till artikel ur tidningen Svensk bokhandel