Möt våren med en weekendvandring

Vårvandring kräver planering. Det gäller att söka värme. Vid havet magasineras vintern ännu. Likaså inne i storskogens skugga, men vid åkrarnas solvända skogskanter spirar växterna tidigt. Upplandsledens sträckning söder om Enköping blir perfekt. Här är dessutom så flackt att minsta backe överraskar på ett sätt som knappast förväntas. Med både variation eller vyer.

Upplands Lokaltrafik bestämmer start. Om du har möjlighet att starta weekendvandringen på en fredag/vardag tar du UL-buss från Enköping station till Veckholm kyrka. Den går glest så du får starta tidigt. Stig av vid Magnus Gabriel de la Gardies skrytsamma klockstapel från 1668 och en skadad runsten som berättar att den frigivna trälen Alver dött som hedning. Skogsholmarna växer snart till stora öar i åkerhavet med pelarsalar, mossgröna flyttblock, mjuka svampfält och påtagliga lövinslag. Ofta vackert, välvårdat och ställvis med vildmarkskaraktär.

Ifall du startar lördag/söndag får starten förläggas till Lillkyrka. Etappen blir då elva kilometer istället för 20 kilometer. Fullt tillräckligt för de flesta som inte råkar bo i Enköping. Du kan alltid lägga till Fornstigen (3km) som initialt delar sträcka med Upplandsleden över charmiga hagmarkerna kring kung Finnvids hög och den som gillar fågel gör avstickare till Hässlinge före detta sjö som vattenfylls i lämplig omfattning om våren. Vandra vidare tills du möter asfalt. Lämna Upplandsleden och gå mot bed and breakfast i grannbyarna Lidingby och Sycklinge. Två riktigt bra boenden.

Nästa morgon återgår du till Upplandsleden och tar en avstickare mot Sveriges bästa hällristningslokal i Hemsta. Slipad häll med skepp, fotsulor, solar, vilda djur och män med stora penisar, samt något som kanske föreställer en hästdragen stridsvagn. Exakt vad bilderna förmedlar kan vi idag bara gissa. En okunskap som emellanåt bidragit till fantasifulla förklaringar om fruktbarhetsriter, sysselsättning för uttråkade herdar, direktkontakt mot dödsriket och cargo-kulter i längtan efter rika handelsmän från Fenicien.

Därefter väntar 15 kilometer i stora skogen mot Enköping ifall du väljer omvägen via bad- och campingplatsen i Bredsand, vilket du bör. Väl framme i stan väntar ytterligare en anledning till att starta weekendvandringen på en fredag/vardag. Då kan du nämligen avsluta vandringen på Bistrot Bombance. Dom har dessvärre stängt på söndagar.

Karta: Färnebofjärden och västra Upplandsleden
Buss: Upplands lokaltrafik
Boenden: Lidingby gård eller Sycklinge rum och frukost.

Gunnar Andersson

 

 

Gunnar Andersson är Sveriges mest kända friluftsskribent med lång erfarenhet av vandringar i såväl Skandinavien som andra länder. I den nya och uppdaterade versionen av boken Weekendvandra kring Stockholm hittar du många fler trevliga vandringar med övernattning. Calazo Förlag har även givit ut Gunnar Anderssons andra guideböcker Vandra Sörmlandsleden och Vandra i Alperna – Dolomiterna.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera