Bästa dagsturerna på Gästrikeleden

Ta ett skogsbad vid Kungsberget. Gillar du tallskog och hällmarker är etapp 7 mellan Kungsberg och Åshammar en ljuvlig etapp att vandra. Lagom kuperade stigar tar dig genom Kungsbergets naturreservat och Ekopark Ovansjö. Här får själen ett riktigt skogsbad. Stanna för lunchpaus vid Hedarnas ombonade vindskydd innan du fortsätter mot Åshammar. I Borrsjöån väntar en trevlig badplats där du kan avsluta vandringen med ett uppfriskande dopp och utterspaning. Börja i Åshammar, bussen tar dig både till starten och slutet av etappen. Vill du förlänga din vistelse övernattar du hos Wild Nordic i Kungsberg (www.wildnordic.se) och följer med på björnsafari! Längden på den här turen blir cirka 15 km.

Hitta fjällkänslan i Rönnåsen. Du behöver inte åka långt för att uppleva fjällvandring. Rönnåsen är ett Norrland i miniatyr, här vandrar du genom myrmarker och kuperad terräng med vibbar av fjällen. Häståsslingan löper över Rönnåsen på mjuka stigar genom en mosaik av idylliska skogar. Starta vid Rönnåsstugan och stanna för fiske och lunchpaus vid magiska sjön Liss-Tansen, passa också på att spana efter järven. Vackraste delen på Gästrikeleden är Ol-Larsbergen, en upphöjd drakrygg i tallskogen draperad i sägner av trolltyg. Har du tur är Rönnåsstugan öppen för en avslutande fika. Kan du inte få nog av Rönnåsen, övernattar du i något av alla de vindskydd som finns här. Grilla korv över öppen eld och upptäck grottorna i närheten. Häståsslingan är en del av Etapp 4 och 5 (Medskogssjön-Rönnåsen-Jädraås bruk) och är 15 km lång.

Upplev Färnebofjärden. Etapp 13 mellan Österfärnebo kyrka och Gysinge bruk följer Dalälvens unika älvlandskap och den biologiska norrlandsgränsen, limes norrlandicus. Norrländsk barrskog och myrmark möter sydsvensk lövskog med ädellövlundar. Här vandrar du i Färnebofjärdens artrika nationalpark, ett mecka för fiskare och fågelintresserade. Vandringen avslutas i Gysinge bruk, ett stycke kulturhistoria som måste upplevas. Missa inte naturum Gysinge! Bussen tar dig enkelt till starten och målet, och du kan bo kvar i Gysinge bruks vandrarhem om du vill upptäcka mer av nationalparken och det vita bruket. Vandringen blir cirka 8 km.

Vandring längs Sveriges längsta industriminne. Det här är en lättvandrad rundtur för den som gillar industrihistoria eller orkidéer. Vandringen följer den spektakulära Korsnäsrännan, Sveriges längsta timmerränna. Grävd kanal och upphöjd träränna skär genom landskapet och minner om forna tiders timmerflottning och Sveriges största flyttlass. Fortsätt genom Glamsens vargrevir och Långhällskogens botaniska pärla som kryllar av sjutton olika orkidéer. Starta och sluta i Mårtsbo intill rännan. Den här turen utnyttjar delar av etapp 16 och 17 (Kågbo-Långhäll-Hemlingby) och blir cirka 20 km lång.

Upptäck Kungshöghällarna. Under den här rundturen finns mycket spännade att upptäcka. Du följer Kungshögslingan som är en del av Gästrikeleden och kan avsluta med närproducerad getost och grillflotte på Dalälvens vida fjärdar. Sköna stigar tar dig förbi gamla fäbodvallar och genom Kungshöghällarnas naturreservat med uråldriga tallar och storslagen utsikt. I Bårhällarnas trolska natur kan du beskåda udda stenkonst och vid Rödänget gammal gruvteknik. Turen är en del av Etapp 12 (Oppsjön-Österfärnebo) och cirka 16 km lång.

Gunnika Isaksson-Lutteman

Inga kommentarer ännu.

Kommentera