Vi sender inden for 24 timer - Fri fragt over 399 kr

2 tips till fjällvandring i Härjedalen

Vandra i Härjedalsfjällen

Funäsfjällen ligger söder om Sveriges mittpunkt och därför inom rimligt räckhåll från södra Sverige. Och vandringssäsongen är lång, från juni till september. Närheten till de norska gränsfjällen är inspirerande.

Författarna Eva Wallstam och Bo Stenson är i Härjedalen är på hemmaplan, Eva kommer ifrån Funäsdalen. Tillsammans har de vandrat i området i över 30 års tid. Här ger de sina bästa tips på vandringar i Härjedalsfjällen.

Efter ett liv av vandrande har vi insett att det finns många bergfasta skäl för att vandra i Härjedalsfjällen.  Vi har genomkorsat området tillsammans i 35 år, men vi har fortfarande nya fjäll att upptäcka.  Den känsla av rymd och frihet vi får här är obeskrivlig och vi kan –med några få undantag – röra oss fritt överallt.

60 toppar över 1 000 meter

Härjedalen kallas ibland poetiskt “viddernas land” och detta är talande. Fjälldalar och byar är högt belägna och höjdskillnaden till kalfjället därför inte så stor. Det gör fjällen lättillgängliga. Trots det finns här 60 fjälltoppar över 1 000 meter. Och de höga fjällen Helags, Sylarna, Skarsfjället och Storvigeln, som alla är nåbara härifrån, lockar oss och många andra till nya äventyr.

Västra Härjedalen är ett kontrasternas landskap. Här finns mjuka fjälldalar med gamla sätermarker, men också vildmark med karga flyttblockslandskap. Området är känt för sin spännande blomsterrikedom och sina botaniska paradis. Fiskenördar får också sitt lystmäte här.

Tre tips till Härjedalen

I vår bok har vi tagit med 50 väl utforskade dagsvandringar, i Sverige och närliggande Norge. Här är tre smakprov.

1.    Mittåkläppen

Mittåkläppen är västra Härjedalens ikoniska profilfjäll och populärt bland familjer. Varje sommar går vi där - speciellt i juli när fjällfloran är som vackrast på den kalkrika sydsluttningen. Att bestiga fjället är inte svårt och ger utsikt långt in i Norge, mot Skars, Sylarna och Helags. Kontrasten mellan prunkande sätermarker vid fjällets fot och toppkammens fjällhedar är stor. Vi njuter också av Säterturen som passerar levande fäbodar vid fjällets fot och en intressant handdriven linbana över Mittån - för de som har barnasinnet kvar- och avslutar på Djupdalsvallens våffelstuga.

Fakta Bil till Djupdalsvallen från Bruksvallarna.

Bestigningen av Mittåkläppen:  7 km, 370 höjdmeter och 3 timmars effektiv vandringstid.

2.    Hamrafjället

Hamrafjället i Tännåns dalgång är en upplevelse av rang, ett sydväxtberg och ett tillhåll för botanister sedan 1800-talet. Orkidéemyrar i juni-juli och meterhöga högörtsängar i augusti imponerar på även på icke-botaniker. Järnåldersgravar, fångstgropar och fäbodvallar vittnar om fjällets kulturella betydelse. Här finns många stigar att välja på. Några går upp på toppen på 1 138 m höjd där du har fjällvärlden för dina fötter. En oomtvistad favorittur.

Fakta Bil till Naturreservatets parkering vid riksvägen mot Norge.

Hamrafjället: 5 km, 350 höjdmeter och 2 timmars effektiv vandringstid, men där upptäckarlusten lätt gör att du stannar där dubbla tiden, eller mer.

3.    Rogen

Vi längtar alltid till det magiska Rogenområdet, ett unikt naturreservat med gles tallskog, torrakor med varglav och massor av små sjöar och innanhavet Rogen. En unik urtidsvärld formad av inlandsisen. Det gränsar till Norge och går in i Dalarna. Utgångspunkten är Käringsjön, långt in i vildmarken där tidigare en sameby låg. Skylten ”Här börjar Göta Älv” upplyser om att Rogens vatten så småningom hamnar i Göta älv.

Här är det svårt att välja mellan att gå ner till Rogens stränder eller att bestiga lilla Handskinnvålen. Vid Rogenstugan njuter du av Rogens vatten med blånande norska fjäll i väster. Där badar vi vid en förvånansvärt gul sandstrand - medan många andra väljer att fiska eller paddla.

 

På  Handskinnvålen häpnar vi alltid över utsikten över sjösystemets labyrinter med landtungor, näs och fingersjöar. Den stora ödemarken är Sveriges sydligaste fjällområde och liknar ingenting annat.

Fakta Bil till Käringsjön, på småvägar från Tännäs.

Rogenstugan:  11 km, 20 m höjdskillnad och 4 timmars effektiv vandringstid.

Handskinnvålen:  9 km, 220 m höjdskillnad och 3 timmars effektiv vandringstid.

Produktet er blevet tilføjet til din indkøbsvogn