Vi skickar inom 24 timmar – Fri frakt vid beställningar över 399 kr

Calazo förlag smög igång som ett ganska ambitiöst hobbyprojekt att kartlägga landets bästa toppturer. Lite tur med vädret och en hel del jävlar anamma resulterade i att landets första bok om skidbestigningar – Svenska Toppturer – gavs ut hösten 2004. Under 2005 kom av bara farten guideboken Stockholms Friluftsliv där vi samlade ihop allt kul man kan göra i naturen runt Stockholm. Boken sålde riktigt bra, vi blev intervjuade av radio och tidningar och började så smått fundera på om det skulle vara möjligt att göra en hel serie böcker om friluftslivet på olika platser i Sverige.

MTB_Calazo_The_Founders

Calazo Förlag startades av Jonas Sundvall (till vänster) och Fredrik Hjelmstedt (till höger).

Berusade av framgången med de två första böckerna sa vi upp oss från våra lönearbeten och satsade fullt ut på Calazo Förlag. Från början gjorde vi allt själva: vandrade, cyklade, paddlade, kröp i grottor, fotograferade, skrev, ritade kartor och gjorde formgivningen.

Numera arbetar det sex personer på Calazo HK i Stockholm, en person i Finland och två i Norge. Vi fungerar idag i stort sett som ett traditionellt förlag där författarna är ute och göra allt det roliga och våra duktiga formgivare och kartografer sätter ihop fina och användbara produkter.

Vad gör Calazo Förlag?

Vi ger ut guideböcker, instruktionsböcker och kartor för olika typer friluftsaktiviteter. Från början fokuserade vi böckerna enbart på områden inom landet men idag har vi även några böcker om utländska vandringsområden. Vi är ensamma i landet att ha som affärsidé att sälja böcker och kartor i friluftsbutiker.

Sedan 2010 ger vi ut fjällkartor och terrängkartor på det fantastiska materialet tyvek. Tyvek är helt okänsligt för vatten, otroligt slitstarkt och motståndskraftigt mot alla typer av slitage. I de jämförelser vi har gjort mellan olika material (t ex Pretex och Polyart) har vi kommit fram till att tyvek är att föredra. Det är verkligen inte lätt för tryckerierna att trycka på, men ute på tur är det smidigast av alla tillgängliga material och håller färgen i vikningarna bättre än något annat vi provat.

Kartproduktionen är något vi satsar helhjärtat på. Vi lägger ner massor av tid och energi på att ta fram nya kartor. När våra kartografer utvecklar nya fjällkartor spenderar dom åtskilliga timmar med att studera satellitbilder och analysera flygfoton och att få ihop data från olika källor till en fungerande helhet. Våra författare ger oss också löpande information om statusen på stigar, stugor, broar mm som ofta leder till korrigeringar i kartorna. Vi är mycket stolta över att ha tagit fram äkta skala 1:50 000 över stora delar av fjällkedjan, och även högalpina kartor i skala 1:25 000 för vissa områden.

När vi utvecklar våra terrängkartor och sjö- och kustkartor samarbetar vi med de ansvariga huvudmännen för landets stora vandringsleder som Sörmlandsleden, Bohusleden, Skåneleden m fl. Vi fyller också på med information om cykelleder, skärgårdsinfo och i vissa fall ren specialinformation som till exempel alla lägerplatser i de sjösystem i Dalsland som används av kanotpaddlare.

Under åren som gått har vi allt mer lämnat Lantmäteriets grunddata och byggt upp en egen databas som innehåller mer och bättre uppdaterad information.

Sedan 2014 har vi även en egen iOS app med digitala versioner av kartorna. Kartorna i appen drar såklart nytta av den utveckling vi gör för våra tyvekkartor. Våra digitala kartor skiljer sig alltså ganska mycket åt från Lantmäteriets kartdata t ex när det kommer till detaljrikedom i fjällen och hur uppdaterade vandringslederna är.

Vem skriver våra böcker?

Idén till en bok kommer från två håll. Antingen finns boken med på vår hemliga (och långa) lista av titlar vi vill ge ut, eller så kommer en författare till oss med en idé. Oavsett vilket mejslar vi alltid tillsammans fram den bästa möjliga boken. Som förläggare är vi ohjälpligt klåfingriga, med övertygelsen att det krävs mer än en persons omdöme för att göra något riktigt bra. En hel del av våra författare är inte professionella skribenter utan i första hand hängivna friluftsmänniskor. Har du själv en idé är det bara att höra av dig till oss.

Var kan du köpa våra böcker?

Vi ser guideböcker och kartor som en självklar del av utbudet i en bra friluftsbutik. Våra produkter trivs bäst i sällskap med kompetent och intresserad personal. Du kan även köpa böcker och kartor direkt här på vår hemsida.

 

Produkten har blivit tillagd i varukorgen