Vi skickar inom 24 timmar – Fri frakt vid beställningar över 399 kr

Vandra Jämtlandstriangeln

En av den svenska fjällvärldens riktiga klassiker är den så kallade Jämtlandstriangeln. Den vackra vandringen går mellan tre fjällstationer, varav två i väglöst land. Här kan du välja mellan att bo bekvämt i bäddad säng eller i eget tält. Det finns restaurang på två av tre fjällstationer så vill du kan din packning bli väldigt lätt.

Författaren Johan Ranbrandt är bosatt i Östersund och har jobbat med friluftsliv stora delar av sitt liv, bland annat som sportchef på STF Storulvån. Han har också skrivit den populära boken Friluftsliv i Jämtland. Här ger han en introduktion till de tre vandringsdagarna på Jämtlandstriangeln.

När jag får frågan om vilken fjällvandring man ska göra för att förstå magin med den svenska fjällvärlden blir mitt självklara svar Jämtlandstriangeln! Det hela börjar lysande med bilvägen in till Storulvåns fjällstation, som jag tycker är en av Sveriges absolut vackraste vägar. Sista biten längs vägen slingrar sig i Handölans dalgång, på gränsen mellan kalfjäll och fjällbjörkar med Sylarnas spetsiga toppar i horisonten framför dig.

Du kan vandra hela Jämtlandstriangeln utan att ha med dig vare sig tält eller egen mat. Du kan sova på de tre fjällstationerna och äta och dricka gott där. Vid frukosten kan du packa med dig en lunchmatsäck för vandringen. Du kan också bära med dig ditt tält och tälta vid fjällstationerna och mot en avgift utnyttja servicen som finns där, med kök, vatten och toaletter. Du kan förstås också tälta och laga din egen mat längs leden. 

Blåhammarens fjällstation är STFs högst belägna, mest känd för sin vällagade mat.

Vandringen runt hela triangeln är mycket lättnavigerad och lättvandrad. Nästan hela vandringen går på kalfjäll, vilket gör att myggplågan är begränsad. Det finns inga svåra eller särskilt krävande uppförs- eller nedförsbackar. Däremot finns ett vad, mellan Blåhammaren och Storulvån, som vid höga vattenflöden, t ex i juni och början av juli, kan vara lite utmanande för den som aldrig provat att vada förut. Senare på säsongen, då vattnet är lägre, är detta vad dock enkelt och inte svårt ens för den ovane.

Använd de soptunnor och dass som finns vid varje rastskydd längs leden. Om du inte kan hålla dig utan behöver använda naturen som toalett, gå en bra bit bort från leden, se till att gräva ner bajset ordentligt med en spade och lämna inget toapapper efter dig. Det här är en väldigt välbesökt led. Det ställer krav på att vi som besöker den inte lämnar något efter oss. 

Här beskriver jag vandringen i riktingen Storulvån-Sylarna-Blåhammaren-Storulvån. Det är enligt mig den vackraste och enklaste riktningen, men sträckan går lika bra att vandra åt andra hållet.

Jämtlandstriangeln är sammanlagt 47 kilometer och de flesta vandra den på tre dagar.

Dag 1: Storulvån-Sylarna 16 km

Börja din vandring från Storulvåns fjällstation. Hit går transfer från tågen. Här du kan låsa in packning du inte behöver ha med dig. Styr först stegen upp genom skogen, följ skyltar mot Sylarna. Du börjar vandringen med en ganska rejäl stigning genom björkskog, men efter 2 km är du uppe på kalfjället och vandringen planar ut. 

Vandringen mot Sylarna är välvandrad och hyfsat lättsam trots några tuffa uppförsbackar. Efter ett par kilometer lämnar du fjällbjörkarna bakom dig och går på en skönt svajig hängbro över Lillulvån och ut i äventyret på riktigt. Snart kommer du upp på den enorma högfjällsplatån som omger områdets största fjällmassiv och helt plötsligt känns vandringen lättsammare. Sträckan är 16 kilometer och lutar svagt uppåt i stort sett hela tiden. Vandringen tar 6-7 timmar.

Halvvägs passerar du Spåimes vindskydd. Här är fint att rasta om vädret är utmanande. I normalfallet finns gott om vatten längs hela sträckan så du behöver inte bära med dig något.

Sover du i tält behöver du inte gå ända fram till Sylarnas fjällstation. Fina tältplatser finns ca 3 km innan fjällstationen, strax innan gamla Sylen. Här finns också ett dass. Sista biten till Sylarnas fjällstation är en lång och ganska tradig uppförsbacke, som man sedan måste gå tillbaka igen. Det finns inget måste att gå den här vägen fram och tillbaka om du inte ska sova inomhus eller vill ha tillgång till servicen på fjällstationen.

Sylarnas fjällstation är dock i sig en anledning att gå Jämtlandstriangeln. Det är inte byggnaden i sig så mycket som själva atmosfären, människorna och historierna! Se till att lägga lite tid i bastun så kommer du att förstå. 

Den här sträckan är kanske en av de mest välbesökta i de svenska fjällen under juli och augusti. Men de flesta håller sig på stigen. Håll dig på stigen när du går, för att inte nöta på naturen runt omkring, men vill du har lite lugn och ro när du rastar är det lätt att hitta fina, helt öde, platser, bara några hundra meter från stigen.

Mäktiga Sylmassivet med högsta toppen Storsylen 1762 meter över havet.

Dag 2: Sylarna-Blåhammaren 19 km

Vandringen från Sylarna mot Blåhammarens fjällstation är ganska lång, 19 km. Se till att starta tidigt på morgonen så att du har hela dagen på dig. Vandringen tar 7-8 timmar. Sträckan är lite kuperad och i ärlighetens namn ganska monoton. Men det är som också en del av hela poängen. Att fjällvandra i Sverige och Jämtland är inte dramatiskt hela tiden och det är något häftigt med det. Det är storlaget utan att prata högt. 

Stigen mellan Sylarna och Blåhammaren är vältrampad och mycket lättnavigerad. Halvvägs passerar du vindskydd och dass vid Enkälen. Här rastar många, och det kan man förstå för det är vackert. Vill du ha lite eget utrymme rastar du istället strax innan eller strax efter. Använd dock gärna dasset, om du har behov av det, istället för naturen runt omkring.  

Blåhammaren är en mycket liten, mycket högt belägen fjällstation som bland annat har en bastu med fantastisk utsikt. Många fjällvandrare sörjer den ambitiösa restaurangen som fanns här tidigare. Idag är det självhushåll som gäller, men det finns möjlighet att köpa förberedda middags- och frukostpåsar.

Blåhammaren är Sverige minsta fjällstation och ligger högt och ensligt i väglöst land. Ett besök här är en upplevelse i sig. 

Dag 3: Blåhammaren-Storulvån 12 km

Den sista etappen tillbaka till Storulvån är kort och lättvandrad. 12 km i snäll nedförsbacke som du vandrar på 4-6 timmar. Det är skönt om du är sliten och om du är pigg i benen ger det möjlighet till fina avstickare. Utsikten är under första halvan av sträckan, ned till Ulvåtjärn, hänförande. 

Vid Ulvåtjärn finns vindskydd och dass. Här finns också triangelns enda potentiellt knepiga vad. Ytterst sällan kan du gå torrskodd här, men oftast är vadet inga problem. Vid högt vatten, som tidigt på sommaren, kan det dock vara knepigt, särskilt om du är ovan. Om du är osäker, ta kontakt med Storulvåns fjällstation innan du kommer dit för att fråga hur det ser ut just nu. Vattenflöden ändras ganska snabbt. 

Oavsett väder är det gött att ta ett dopp någonstans längs triangeln. Det kommer alltid vara kallt och du kommer alltid känna dig som en bättre människa efteråt. Det uppenbara badstället längs den här sträckan är Ulvåtjärn nära vindskyddet med samma namn. Här finns till och med en sandstrand.  Men längs denna sista etapp finns också några klara, djupa, små tjärnar på ca 1100 meters höjd att dyka ner i.

Tillbaka vid Storulvåns fjällstation kan du också ta ett avslutande dopp innan du njuter av våfflor på verandan och ser tillbaka på tre fina vandringsdagar.

Storulvåns fjällstation vid vägs ände, perfekt utgångspunkt för vandringa längs Jämtlandstriangeln och andra vandringar i Jämtlandsfjällen.

Packa för en stugtur

Här är en grundläggande lista på utrustning som du bör ta med dig om du gör en vandring mellan fjällstugorna. Du packar alla extra kläder i vattentäta påsar, då blir det också lätt att hålla ordning i ryggsäcken.

  • En ryggsäck på mellan 50-65 liter räcker för en tur mellan stugor, glöm inte regnskyddet.
  • Lätta och sköna vandringskängor (som du har provvandrat ordentligt innan du åker upp till fjällen).
  • Vandringsbyxor i snabbtorkande material
  • Underställ i ull eller syntet, gärna dubbel uppsättning så att du kan tvätta vid behov.
  • Varm tröja i syntet eller dun för kalla dagar.
  • Flera par ullstrumpor så du kan byta till torra och rena ofta.
  • Mössa, vantar och en scarf eller en buff kan behövas även mitt i sommaren.
  • Skaljacka till skydd mot regn och vind, och ett par lätta regnbyxor.
  • Reselakan.
  • Tvål och handduk.
  • Förstahjälpen-kit, inklusive skavsårsplåster.
  • En mugg i någon form för att dricka vatten ur fjällbäckarna under dagen.
  • Tofflor eller lätta löparskor är trevligt att ha i stugorna på kvällen.
  • Pannlampa för bokläsning eller nattliga besök på dasset.
  • Powerbank till mobiltelefonen (det finns ingen el i fjällstugorna).
  • Termos som du kan fylla med hett vatten på morgonen för lunchens soppa eller kaffe.
  • Sittunderlag eller liggunderlag att använda under rasterna.
  • Myggmedel.
  • Toalettpapper, om det skulle saknas på något av dassen.
  • Solglasögon och solkräm. En hatt eller keps som solskydd kan vara bra.
  • Kontanter, kontokort (och medlemkort i STF)

 

Produkten har blivit tillagd i varukorgen