Vi skickar inom 24 timmar – Fri frakt på beställningar över 399kr

Blekinge – 3 vandringstips

Att vandra Blekingeleden är ett utmärkt sätt för att kunna njuta av havets, skogens och åkermarkernas härliga miljöer. Från Sölvesborg i väster via Olofström och sjösystemen i norr vidare till Karlshamns, Ronnebys och Karlskronas fantastiska skogar. Dessutom får du på flera håll möjlighet att njuta av skärgårdens ljus och vågskvalp utan att trängas med andra.

 

Niklas Kämpargård är fotograf, skribent och författare bosatt i Sölvesborg. Han har skrivit ett flertal böcker med inriktning på friluftsliv, krisberedskap, odling och självhushållning. Här ger han sina bästa tips. 

För mig som är född och uppvuxen i Blekinge har Blekingeleden alltid varit aktuell så fort en ny skogstur skulle planeras. Både som scout i ungdomen och som marschträning under senare soldatprov. Ändå var det först under senare år som jag gått leden i sin helhet, från väst till öst uppdelat på ett antal vandringsturer. Med femton olika etapper går det utmärkt att vandra precis så långt som man orkar eller har tid med, och sedan fortsätta där man slutade förra gången. Ibland har jag sovit i vindskydd, andra gånger i tält och flera gånger under bar himmel. Blott en gång på pensionat, på härliga Pensionat Järnavik i Järnavik mellan Karlshamn och Ronneby. 

Lättgången led

Blekingeleden är en relativt lättgången led även om det finns särskilda avsnitt som kräver både balans och precision. I synnerhet om man går med en tung ryggsäck med tält och mat för flera dagar. Flera av etapperna ligger ganska långt från vardagens servicemöjligheter i form av butiker, kaféer, apotek och restauranger, men det är också det som många gånger är Blekingeledens styrka. Att dessutom komma fram till en härlig restaurang efter flera dagars vandring gör matupplevelserna större. Dessutom är det skönt att slippa ljus- och ljudföroreningar, något vi är ganska ovana vid i dagens samhälle. 

Här är tre av mina favoriter

1.    Olofström – Långasjönäs, etapp 4-6

Börja i Olofström och följ sjöarna österut mot Mörrumsån där laxfisken hoppar i forsarna och där naturen runtomkring bjuder på fantastiska möjligheter att uppleva den rika ädellövskogen som är typisk för Blekinge. Missa inte Kungsforsen i Mörrumsån, naturreservaten längs vägen och härliga Långasjönäs strax norr om Asarum där etapp sex slutar. Härifrån är det sedan inte långt till Mormors Bakeri där du kan övernatta, fika och äta frukost, lunch och middag i trädgården. 
Fakta: Turen är totalt 50 km lång (etapp fyra 21 km, etapp fem 13 km och etapp sex 16 km). Räkna med 2-3 dagars vandring. Du kan ta buss till Olofström och använda tjänsten Öppen närtrafik från Mormors Bakeri. Annars får du gå ner till Asarum och ta bussen därifrån. Beställ öppen närtrafik på telefon 0455-165 00. www.blekingetrafiken.se 

2.    Järnavik – Ronneby Brunn, etapp 9

Lagom lång, full med härliga upplevelser, vindskydd, våffelkafé och sagolika bad är sträckningen mellan Järnavik och Ronneby Brunn en bra nybörjaretapp. En enkel, men naturskön del av Blekingeleden som följer kusten hela vägen in till vackra Ronneby Brunnspark med anor från 1700-talet. Börja med en våffla på Pensionat Järnavik och fortsätt sedan förbi campingen via Hakarp, Blanksjön och Vierydsån innan du kommer in i naturreservatet Södra Brunnsskogen västerifrån. Orkar du inte gå hela vägen finns ett fint vindskydd halvvägs vid kanten av Blanksjön. Enda nackdelen är att motorvägen där hörs på avstånd. 
Fakta: Totalt är vandringen 21 km lång. Det saknas kollektivtrafik till Järnavik. Däremot kan du nyttja tjänsten Öppen närtrafik och ansluta från järnvägsstationen i Bräkne-Hoby. Från Ronneby Brunn kan du sedan ta bussen eller tåget och fortsätta till Karlskrona eller Karlshamn med Öresundståg. www.blekingetrafiken.se

3.    Skärsviken – Alljungen, etapp 11

En hiskligt lång etapp som är alldeles för lång för att gå på en enda dag, men som ger fina möjligheter att njuta av inlandets skönhet om du ger dig tid att gå etappen på två eller tre dagar. Det saknas vindskydd annat än i början och slutat av etappen, men å andra sidan finns det fantaska miljöer att sätta upp ett tält eller en hängmatta. Etappen följer Listersjöns, Sännens och Hörnens stränder innan den tar dig rakt norrut längs Nättrabyåns dalgång. Så här långt ut på landsbygden är ljuset speciellt och nattens mörker och kvällens ljud störs inte på något sätt av den moderna människans oljud. Passa på att ta ett dopp i Stensjön och njut av Blekingeskogarnas skönhet, mysiga byar och skogens djur och fåglar.  
Fakta: Etapp 11 är 30 km lång. Startpunkt Skärsviken vid Listersjön. Man kan också välja att börja vid härliga Äggaboden strax utanför Ronneby (del av etapp tio) och gå hela vägen upp till Skärviken.
Du kan också ta bussen till Johannishus Station och gå upp till Skärviken (8km). Från Alljungen behöver du använda Blekingetrafikens anslutande kollektivtrafik Öppen närtrafik. 

 

Fakta Blekingeleden

Blekingeleden är Blekinges populäraste vandringsled som sträcker sig mellan Sölvesborg i väster och Bröms i nordost. Totalt 260 km lång uppdelat på femton etapper, mellan nio och trettio kilometer långa. Vill du upptäcka mer av kustens möjligheter finns extra tips på vandringsturer längs Karlsnäsleden (Ronnebyån) och på Hanö, Tjärö, Almö, Sandhamn och Utlängan i Blekinge skärgård.

 

 

Produkten har blivit tillagd i varukorgen