Vi skickar inom 24 timmar – Fri frakt vid beställningar över 399 kr

Pilgrimsvandra till Santiago de Compostela

Få har nog missat att pilgrimsvandring har blivit populärt de senaste åren. Allt fler väljer att följa urgamla stigar till medeltidens heliga platser, både i Sverige och utomlands. Det populära pilgrimsmålet Santiago de Compostela får hisnande antal besökare varje år – och vägarna dit är många.

Även om pilgrimsvandring har ett tydlig uppsving så har den faktiskt varit ännu större än den är i dag. Pilgrimsvandringen växte sig främst stark under medeltiden i Europa. Då hade den religiösa motiv, där pilgrimen gav sig ut på en vallfärd mot en helig plats. Det fanns främst fyra viktiga destinationer för katolska pilgrimer: Rom, Jerusalem, Santiago de Compostela och Nidaros, numera Trondheim, i Norge.

Den moderna pilgrimen är inte alltid kristen, men lika mycket som det är en yttre resa är det en inre sådan. Det är tydligt att många väljer att pilgrimsvandra vid brytpunkter i livet: efter pensionen eller vid en skilsmässa, kanske efter avslutade studier. Pilgrimsvandringen blir en tid för reflektion och ett slags terapiarbete. Det är naturligtvis också en kulturell och historisk upplevelse att vandra en led som andra fötter har trampat i tusentals år.

Sankt Jakob

Den pilgrimsled som flest känner till är Camino de Santiago. Denna såg världens ljus redan under 900-talet då människor fick höra talas om att Sankt Jakobs kvarlevor hittats och begravts i Santiago de Compostela. Sankt Jakob var en av Jesu lärjungar. Det nya pilgrimsmålet kom snabbt att konkurrera med Rom och Jerusalem som var de mest betydande vallfartsorterna under den här tiden. Pilgrimer från hela Europa strömmade till och ett nätverk av pilgrimsvägar växte fram – alla med samma mål: Sankt Jakobs grav i Santiago de Compostela i nordvästra Spanien.

El Camino Francés

Den mest kända sträckan till Santiago de Compostela är den så kallade franska vägen – El Camino Francés. Den startar i franska S:t Jean Pied de Port och vindlar sig fram på asfalt, stigar, genom landsbygd och städer, i skog och i berg. Rent tekniskt är vandringen lätt och utmaningen ligger mestadels i distansen som är 80 mil. Denna led lockar tusentals vandrare varje år. Det går att dela upp turen i kortare sträckor, flera etapper är enkla att nå med kommunala färdmedel. Eftersom det formellt räcker att gå de tio sista milen för att få sitt intyg – Compostelan – är det en del som bara vandrar den sista biten. Andra återkommer år efter år för att beta av hela leden i etapper.

Camino Portugués

En annan populär sträckning kallas Camino Portugués. Den börjar i Lissabon och fortsätter genom Porto och Tui till Santiago de Compostela. Hela sträckan är 62 mil men de flesta pilgrimer börjar i Porto och har då 25 mil att vandra till målet. Ett mindre antal börjar i Tui med 12 mil till Santiago de Compostela. Det utvecklades också ett alternativ till den här vägen som kallas den Portugisiska kustvägen, Camino Portugués de la Costa, som följer kusten i högre utsträckning.

Norte och Primitivo

En annan fin led är Camino del Norte som följer den nordspanska kusten nästan hela vägen. Camino Primitivo går i stället i inlandets kuperade terräng och är mer utmanande, både i frågan om service och fysik. Den börjar i Oviedo i norra Spanien och ansluter till Camino Francés i Melide. Ett alternativ för pilgrimer bosatta i södra Spanien blev Silvervägen, Vía de la Plata, som börjar i Sevilla.

Pilgrimspasset

När du pilgrimsvandrar samlar du stämplar i ditt pilgrimspass. Detta kan du stämpla på många platser längs vägen, som på caféer, härbärgen och i kyrkor. Förr var ett stämplat pass beviset på att man var en äkta pilgrim. I dag är stämplandet mest symboliskt och dokumentärt. Det blir ett bevis på din långa vandring och det kan ge dig bättre pris på husrum och mat längs vägen. Vid slutmålet visar man upp sitt pass och får ett intyg om man gått tillräckligt långt: minst tio mil. Stämplarna i pilgrimspasset styrker vandringens längd. Pilgrimspasset kan du införskaffa på ett pilgrimskontor vid vandringens start, eller på vissa härbärgen och turistbyråer. Det går också att beställa pilgrimspasset på nätet.

Boende

Längs med pilgrimsleden bor man oftast på så kallade härbärgen, för det mesta i sovsalar med våningssängar. Vissa drivs av religiösa föreningar och ibland är de i kommunal eller privat regi. På en del sträckor finns också hotell, pensionat och annat boende att välja mellan. Du som bär med dig tält kan fråga om du får bo i härbärgenas trädgårdar. Här finns inte allemansrätt på samma sätt som i Sverige.

Enkelhet i centrum

Oavsett vilken led du väljer kommer du märka att enkelheten står i centrum under en pilgrimsvandring. En etablerad led är oftast lättillgänglig och till skillnad från en fjällvandring är inte naturen och terrängen i fokus. På en upprustad led finns restauranger, boenden och oftast många medvandrare nära till hands. Det är okomplicerat – kanske just för att förenkla den inre resan.

Pilgrimsvandring i Sverige

Man måste inte åka långt för att pilgrimsvandra. I dag finns det pilgrimsleder på flera orter i Sverige. En del leder tar många dagar i anspråk, andra tar bara några timmar att vandra. Faktum är att världens nordligaste pilgrimsled börjar i Sverige. S:t Olavsleden sträcker sig 58 mil mellan Selånger utanför Sundsvall och Trondheim i Norge. Leden är uppkallad efter Olav Haraldsson. Han var först kung av Norge, sedan framgångsrik plundrande viking och så småningom helgonförklarad. Hela leden brukar ta en månad i anspråk att vandra, men man kan också välja att vandra ett fåtal etapper under några dagar.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen