Vi skickar inom 24 timmar – Fri frakt vid beställningar över 399 kr

Höga kusten - en svemesterfavorit

På platsen för världens snabbaste landhöjning samsas mängder av ytterligheter. Ingen annanstans i Sverige kan man vandra så högt och ändå befinna sig så nära havet. Här erbjuds fantastisk vandring på havsslipade bergstoppar och i djupaste trollskog. Du finner även kulinariska utmaningar som regionens stolthet, surströmmingen. Höga Kusten i ett nötskal.

Författaren Steven Ekholm har under flera år skrivit om resor, mat och litteratur i ett antal tidningar och magasin. Han har rest över hela världen men hans första vandringsguide handlar om den egna hemmaplanen, världsarvet Höga Kusten, som han kan utan och innan. Här är hans bästa tips.

Det tog några år innan jag började förstå vilket unikt och magiskt område jag bodde i. Det är lätt att bli och förbli hemmablind. Jag behövde åka hela vägen ner till södra Patagonien för att jag slutligen skulle vakna upp. 

Det finns nog inget område i Sverige med sådan enorm och inte sällan extrem variation rent topografiskt, men även kulturhistoriskt och biologiskt som Höga kusten. Insjöar med bestånd av normalt havslevande kräftdjur från istiden, berg som på sin nordliga sida hyser arktiska växter, fortfarande kvar efter den senaste köldperioden för tusentals år sedan. Och på samma bergs sydliga sida trivs växter som egentligen inte borde finnas så här långt norrut. 

Höga kusten en unik miljö

Nordväxtberg och sydväxtberg. Här återfinns världens högsta kustlinje bevarad strax nedanför Skulebergets topp. Här finns enorma klapperfält högt upp på bergstopparna men även ett antal kalottberg som aldrig befunnit sig under isen eller havsytan. Här sker världens snabbaste landhöjning, något man kan läsa av överallt i det kuperade och vindlande landskapet. Havsfjärdar som blivit insjöar, sjöbodar som hänger två meter ovanför vattenlinjen, Sveriges högsta ö. Till och med Carl von Linné fascinerades av området och höll till och med på att förlora livet under en klättring upp till rövargrottan på Skulebergets östfasad. Idag klättrar man dock mycket tryggare upp för den 250 meter höga bergssidan med Via Ferrata, Europas största klättringsanläggning. 

Ett världsarv, en nationalpark och ett antal spännande naturreservat finns att utforska för besökaren. Det finns naturligtvis massor av smultronställen att upptäcka och dela med sig av, eller kanske rent av hålla för sig själv. Här kommer några av mina många favoriter.

1. Skuleberget

Vandring med svårslagen utsikt längs med Höga kustenstigen. Foto Marcus Sjöberg.

Hela området kring Skulebeget har de senaste åren utvecklats till Höga Kustens verkliga hotspot för friluftsliv. Här passerar även Höga Kustenleden så varför inte stanna till och uppleva några av alla spännande möjligheter som erbjuds. Både Naturum och Friluftsbyn erbjuder fin service för vandrare, mat, boende, information och tips på aktiviteter. Ta någon av stigarna, eller varför inte klättra upp till toppstugan längs någon av Via Ferratas leder och njut av en av Sveriges mest bedårande utsikter. Eller hyr havskajak och paddla ut i skärgården. Gör en dagstur till Mjältön, Sveriges högsta ö eller besök några av de fina utsiktsbergen som finns i närheten. Området vibrerar verkligen av aktivitet.

Fakta:
Höga Kustenstigen på Skuleberget.
Nybyggda stugor finns att hyra vid Friluftsbyn. Olika form av campingplatser finns vid Friluftsbyn, Naturum, Naturscen Skuleberget och vid Skuleberget havscamping. Höga Kustenstigen utgår från Friluftsbyn och är en nyskapad stig upp till toppstugan söderifrån. Den är visserligen inte så lång geografiskt men man behöver 1,5-2 timmar till toppen och den är bitvis ganska krävande. Utsikten under vandringen är dock svårslagen. Det finns även en anslutningsstig till Höga Kustenstigen från Naturum.

 

2. Skuleskogens nationalpark

Mäktiga Slåttdalsskrevan i Skuleskogens nationalpark.

Detta är en helt magisk plats med fantastiska möjligheter. Till nationalparken finns tre entréer med information, parkering, sopkärl och toaletter. Den södra är den mest använda eftersom den leder direkt upp till Slåttdalsskrevan, sannolikt den mest besökta platsen i världsarvet. Den norra entrén är den minst nyttjade, men den västra entrén är min egen favorit.

Stigen som leder in härifrån tar dig först upp till fina utsiktsberg, ner genom trollskog och vidare till den vackra näckrostjärn, Skrattabbortjärn - hjärtat av nationalparken. Därifrån vidare uppåt igen till klipphällarna där du åter har en fantastisk utsikt. Men det blir bara bättre. När du väl kommer fram till Slåttdalen är du nära skrevan. Alldeles bredvid den högsta platsen vid skrevan finns en liten stig vidare upp på Slåttdalsberget och väl häruppe öppnar sig hela havet för dig. Jag älskar verkligen den platsen. Det känns som du sitter på ryggen av en stor, sovande drake. En av alla unika platser du bara måste besöka när du är här. 

Fakta: Västra Entrén till Södra Entrén. 
Sträckan är ca 11 km om man vandrar från Västra Entrén via Skrattabborrtjärnen till Slåttdalsskrevan och vidare upp på Slåttdalsberget och den fina vandringen på skrå ner till Södra Entrén. Det finns parkeringsplatser, soptunnor och toaletter vid samtliga entréer. Dessutom bra information om naturvärden i Nationalparken du inte vill missa. Det finns mängder av alternativ och avtagsstigar till spännande upplevelser så njut gärna denna fantastiska pärla under några dagar. 

 

3. Skärgården

Man kan besöka en handfull öar som samtliga ligger i världsarvet och som alla dryper av kulturhistoriskt intressanta pärlor. Trysunda och Ulvöarna är ju de mest besökta, och med rätta. Strängöarna, Mjältön och Högbonden med sin karaktäristiska fyr är också väldigt  intressanta besöksmål. Men att spendera ett par dagar på Trysunda, som utnämnts till Sveriges vackraste ö med sitt välbevarade pittoreska fiskeläge, underbara stränder och det gamla kapellet tycker jag är som en meditation i sig själv. 

Fast vill man verkligen uppleva äventyr, hyr man en roddbåt eller väldigt snällt hör om någon har möjlighet att köra över en från Ulvöhamn till Södra Ulvön. Här infinner sig omedelbart en påtaglig känsla av positiv ensamhet. Visserligen finns det oftast människor nere vid Marviksgrunnan, det fina, isolerade fiskeläget på södra delen av ön, för övrigt det enda fiskeläget i Höga Kusten utan gästhamn. En veritabel tidsmaskin. På ytterskärssidan är landskapet helt annorlunda. Kargare, klippigare och med stor chans att få se enorma sjöfågelansamlingar i de skyddade vikarna mot havet. Här erbjuds 100% förhöjd närvaro. Väl tillbaka i Ulvöhamn igen, unna dig en riktig gourmetmåltid på utmärkta Ulvö hotell. Best of both worlds.

Fakta: Södra Ulvön. 
Hör på turistinformationen eller på Ulvö Hotell i Ulvöhamn för bästa transporthjälp över sundet. Om det blir kajak eller roddbåt börja gärna vid Bodviken där det finns en brygga att göra an. Om man vandrar runt ön härifrån förbi Fäbodsjön, vidare ner till Marviksgrunnan över till yttersidan och slutligen norrut igen via Fäbodsjön och till Fäbodviken är sträckan ca 9 km. Men det finns mycket att se och upptäcka så en övernattning i tält är att rekommendera. Sträckan är generellt lättvandrad men klipphällarna på södra ön kan vara hala vid regn.

 

 

Produkten har blivit tillagd i varukorgen