Vi skickar inom 24 timmar – Fri frakt vid beställningar över 399 kr

Intervju med författarna till boken Toppturer i Norge

Norge beskrivs ofta som ett av världens bästa länder för toppturer. Några som definitivt håller med är Rikard Andreasson och Fredrik Schenholm som tillsammans gjort den nya boken Toppturer i Norge. I den guidar de läsaren till grannlandets 101 bästa toppturer i 16 olika fjällområden. Vi tog oss en pratstund med författarna och fick veta vilka topptursfavoriter de själva har och varför man ska åka dit under vårvintern.

Varför ska man topptura i Norge?

– För att få stora fallhöjder, mycket snö och havsutsikt.

Varför ville ni göra den här boken?

– Vi ville visa att vi har fantastisk skidåkning på nära håll. Man behöver inte åka till Alperna, Kanada eller Japan för att få riktigt stora skidupplevelser – det är bara att dra över gränsen till Norge.

Kan du berätta om en extra minnesvärd tur under arbetet med boken?

– Det måste nog bli en av resorna till Stryn, då vi gjorde flera av topparna runt Loen Skylift på en dag. Dagen efter skulle vi åka hem till Göteborg och fick för oss att göra Skåla innan vi satte oss i bilen. Med sina 1800 höjdmeter har fjället Skandinaviens högsta fallhöjd, så jag var ganska stel när jag klev ur bilen hemma i Götet vid midnatt. Samtidigt var det en skön känsla att förstå att man kan äta lunch på toppen av Skåla och sedan ta en kvällsmacka hemma vid köksbordet.

 

Vad skiljer Norge från Sverige, topptursmässigt?

– Norska toppturer är generellt mer lättillgängliga. Landets offensiva landsbygdspolitik i kombination med stor vattenkraftsutbyggnad gör att det, på gott och ont, finns vägar nästan överallt. Det ger korta eller obefintliga anmarscher. Fjällen i Norge är ofta spetsigare, vilket ger brantare och mer ihållande åk. En tredje skillnad är det mildare klimatet. Det ger skönare temperaturer och mer snö.

Är Norges toppturer ofta extremt svåra?

– Nej. Norge har väldigt många fina toppturer som är både lätta och säkra. Det är inga problem att hitta lätta turer i kaxiga områden som Lyngen, Lofoten, Romsdal och Sogndal.

Var ska man topptura under vårvintern?

– Vårvinter är högsäsong i Norge, så egentligen på alla destinationer vi beskriver i boken. Favoritmånaden är april – då kan man hitta kallsnö på de skuggiga nordsidorna och skönt vårslask i de väderstreck som fått mer sol. Kontrasten mellan vinter på fjället och vår i dalen är magisk.

Era tre bästa toppturer i Norge?

– En av favoriterna är Randers topp i Sunnmøre eftersom en klar dag på Randers innebär helt maxade vyer – de spetsiga topparna i Molladalen, den smala Hjörundfjorden som klyver det alpina Sunnmøre och norrut syns staden Ålesund och Atlanten. En annan favorit är Kirketaket i Romsdal. Förutom utsikten över Romsdal ger Kirketaket även ett långt, ihållande åk som är skönt brant, men aldrig läskigt. En tredje topptur som står ut är Storebjørn i Jotunheimen. Det är ett otroligt vackert fjäll i Skandinaviens mäktigaste fjällområde. Och så är namnet tufft – precis som höjden på 2222 möh. Alla dessa tre turer ger stora fallhöjder, fina vyer och lagom spännande äventyr.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen