Vi skickar inom 24 timmar – Fri frakt vid beställningar över 399 kr

Vandring kring Grövelsjön

I norra Dalarna kring vackra Grövelsjön, är naturen perfekt utformad för fjällvandringar. Det böljande och vidsträckta landskapet passar alla, oavsett erfarenhet och ålder. Terrängen gör Dalafjällen till ett närmast unikt område, jämfört med andra fjälltrakter. 

Få personer i landet har lika bred och djup kunskap om svenska fjällen som författaren och naturfotografen Claes Grundsten. Han har skrivit ett 30-tal böcker om berg och vandring i olika delar av världen men inget område ligger honom lika varmt om hjärtat som Grövelsjön. Här ger han sina bästa tips till Grövelsjöfjällen.

Området kring Grövelsjön breder ut sig i vidsträckta hedar som lockar till vandring på sitt eget sätt. Naturen är rogivande, mycket mer än i vassare bergskedjor. När ljuset sveper över vidden får man en härlig naturupplevelse. Det händer med jämna mellanrum i detta kontinentala läge så långt från havet man kan komma på Skandinaviska halvön. 

Med åren har jag utvecklat en stark kärlek till dessa lågmälda fjälltrakter, och även samlat på mig så mycket erfarenhet att jag kunnat skriva en guidebok om turerna kring Grövelsjön, det område i Dalafjällen som jag håller särskilt högt och har vistats i, sommar som vinter, sedan slutet av 1970-talet. 


Meditativ fjällnatur

Ibland undrar jag vilka egenskaper hos Dalafjällen som är mest attraktiva. Naturen är ju ofta karg. Här finns inga utmanande klippväggar för en bergsklättrare, eller dånande älvar för en forsrännare, och möjligheterna att se intressanta arter för en fågelskådare eller blomletare är små. Nej det är en mycket speciell sorts storslagenhet som området håller sig med, en slags meditativ fjällnatur. Faktum är att området känns som ett eldorado för alla oss som älskar fjällens allmänna skönhet och gillar en vandringstur för dess egen skull. 

Vidderna i Dalafjällen växlar mellan vågiga fjällplatåer, kullriga toppar och sänkor där gamla urskogar står kvar. Här finns även många sjöar, som ibland har oerhört flikiga strandlinjer. Helheten bildar en geografisk mix som är mycket spännande att utforska. Under en vandring omges man av befriande utblickar och den avrundade topografin är alltid behaglig att skåda. Lågfjällen fungerar som ett slags ihållande utsiktspunkter som oavbrutet bjuder på gränslösa siktvidder. Och dalgångarna är aldrig djupa och därför blir backarna sällan lika jobbiga som i starkt kuperade områden, vilket onekligen också är ett plus..

För egen del fascineras jag också av områdets geologiska utveckling som starkt bidrar till landskapets speciella utseende. Istiden har lämnat häftiga spår i form av de enorma (ofta svårframkomliga) blocksamlingar som finns på sina ställen, liksom de säregna svärmarna med bågformade jordryggar, 10 till 30 meter höga vilka gör terrängen mycket småkuperad. Rogenmorän kallas denna världsunika landform.

Favoriter i Grövelsjön

I hjärtat av Dalafjällen ligger Grövelsjön som besöktes av den berömde blomsterkungen Carl von Linné 1734. Omkring dess stiliga vattenspegel breder imponerande arealer med vildmark ut sig mot väster, norr och öster, in i Norge och in i Härjedalen. De fridlysta områdena består huvudsakligen av den norska nationalparken Femundsmarka, och de stora naturreservaten Långfjället och Rogen på svenska sidan. Tillsammans bildar de ett mycket stort och väglöst gränsland med oändliga möjligheter till både korta och längre fjällturer.

Här är tre av mina favoriter:

1. Bestig Storvätteshågna, 24 kilometer

Bestigningen av Storvätteshågna är en heldagstur från Grövelsjöns fjällstation. Dalarnas högsta fjäll erbjuder ett enormt utsiktspanorama. Den långa vandringen på nästan två och en halv mil fram och tillbaka ger fantastiska inblickar i Dalafjällens natur. Det här är en ansträngande dagstur, men väl värd mödan.


2. Dagstur på Linné-stigen, 9 kilometer

Linné-stigen från Grövelsjöns sydände till norska bosättningen Sylen är en vandring med historiska anor i fotspåren efter blomsterkungen Carl von Linné. Underbara scenerier ned mot sjön som man avslutningsvis kan åka båt över för att komma tillbaka till startpunkten.


3. Vandring till Hävlingen, 27 kilometer, 2 dagar

Vandringen från Grövelsjöns fjällstation norrut längs Södra Kungsleden till sportfiskarnas paradis omkring sjön Hävlingen kan genomföras som en tvådagarstur. Man omges mestadels av enastående vidder och kan övernatta i turiststugorna vid sjön, där man kan hyra kanot. Med fiskekort kan man också försöka få sig en matfisk.

Bonustips:
Till områdets hör även toppen Städjan som med sin vulkanliknande profil ligger fem mil söder om Grövelsjön, nära Idre. Toppen är en relativt enkel och fin bestigning att genomföra för utsiktens skull. Även här går man i Linnés fotspår, vilket skänker en historisk dimension till utflykten. 

 

Produkten har blivit tillagd i varukorgen